Fără categorie

Amenajarea unui living modern – idei și inspirații pentru camera perfectă de zi

amenajare living modern

amenajare living modern

Ideile de design pentru camera de zi pot fi interesante și intimidante, în același timp, având în vedere că amenajarea livingului reflectă caracterul și personalitatea locuinței tale. Un design ideal pentru un living modern trebuie să echilibreze nevoia de socializare și nevoia estetică, evidențiată, desigur, de mobilierul care va ocupa spațiul, nevoia de lumină și culoare. 

Un living modern trebuie să reflecte personalitatea membrilor familiei, să fie primitor, aerisit, luminos și confortabil. Cum să te pregătești pentru amenajarea livingului, cum să determini designul unui living modern, cum te folosești de piesele de mobilier pentru amenajarea livingului și care sunt etapele de amenajare a camerei de zi, vei afla în cele ce urmează.

Cum te pregătești pentru amenajarea livingului 

Ideea fundamentală în amenajarea unui living modern are la bază un proiect de amenajare organizat și planificat. Este prioritar, deci, să începi printr-o analiză a spațiului existent și care sunt așteptările tale de la spațiul respectiv. 

 

Amenajarea livingului trebuie să țină cont de următoarele aspecte: 

  • Spațiul pentru living trebuie să fie unul primitor și cald;
  • Pentru a crea confort și spațiu deschis, e necesar să optezi pentru culori deschise; 
  • Camera de zi trebuie considerată un loc de refugiu, unde să te poți reîncărca după o zi intensă;
  • Pasiunea pentru natură sau artă o poți reflecta în amenajarea livingului printr-un tablou, tapet, perdele, covor sau perne decorative. 

Evaluarea spațiului pentru living 

Funcția multiplă a unui living va depinde, în mare măsură, de spațiul de care dispui și de scopul camerei de zi. Servirea mesei, de exemplu, necesită așezarea unor mese și scaune în zona de dining a livingului. Dacă dorești să ai parte de relaxare în camera de zi, va trebui să iei în considerare și spațiul pe care vrei să îl aloci pentru instalarea unor fotolii comode și a unei canapele și colțare extensibile. 

 

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că musafirii sunt diversificați social și e necesar să le creezi un spațiu în care să se simtă bine și confortabil. Astfel, amenajarea livingului va trebui să țină cont de plasarea unei mese rotunde sau ovale și de scaune sau canapele așezate față în față, pentru a crea astfel o atmosferă plăcută. 

 

După ce ai definit scopul livingului, poți continua cu următorii pași în amenajarea livingului, precum decorarea livingului, alegerea mobilierului pentru living, alegerea tapetului, iluminatul, structura materialelor, draperiile, covorul și toate obiectele decorative necesare amenajării unui living modern. 

Alegerea stilului de amenajare a livingului 

Alegerea unui stil de amenajare a unui living modern poate reprezenta o adevărată provocare. Acesta poate fi amenajat fie în stilul minimalist, fie clasic, fie industrial sau retro, cu diferite accente vintage. Aceste stiluri se vor potrivi oricărui tip de living, indiferent de mărime sau formă. 

Cum să determini designul unui living modern 

Estetica de design a stilului de amenajare a livingului provine din utilitatea pe care camera de zi o servește locuinței tale. Livingul este utilizat în scop distractiv sau pentru adunările familiale sau este destinat activităților ocazionale? Acest lucru este deosebit de important în amenajarea livingului, deoarece dispunerea camerei de zi va depinde de nevoile funcționale pe care aceasta urmează să le îndeplinească. Mai mult decât atât, adaugă un plus de personalitate spațiului tău. 

 

În timp ce îți proiectezi camera de zi, este esențial să iei în considerare câteva aspecte cheie precum stilul tău de viață, spațiul livingului – indiferent dacă este mare și spațios pentru alte potențiale scopuri precum lounge sau zonă de dining, sau mic și confortabil, culoarea pereților, planificarea pardoselii și ce fel de vibe dorești să redai prin amenajarea livingului. Funcționalitatea și utilizarea, prin urmare, sunt importante, chiar dacă gusturile tale s-ar putea schimba la un moment dat. 

Etapele pentru amenajarea livingului 

Proiectarea unui living modern va începe întotdeauna cu o analiză a spațiului pe care îl ai la dispoziție, urmată de etapa ideilor și imaginilor pe care vrei să le imprimi camerei tale de zi și crearea unor designuri în urma cărora să rezulte conceptul ales. Un lucru ideal atunci când realizezi amenajarea livingului este să imprimi cât mai mult din personalitatea și stilul tău de viață. 

Alegerea culorii livingului 

Alegerea culorii pereților livingului are un rol fundamental în amenajarea unui living modern. O regulă generală este că, dacă livingul tău are un spațiu mic, în mod ideal este recomandat să alegi nuanțe neutre sau tonuri pastelate, în timp ce pentru un spațiu mai mare, ar trebui să alegi nuanțe îndrăznețe și culori care să iasă în evidență. 

 

În contextul unui spațiu mic, ideea este de a face camera să pară mai spațioasă. Oglinzile mari, numărul mai mare de ferestre și mobilierul la scară mică pot crea un aspect plăcut al camerei de zi. Un alt aspect esențial pentru care trebuie să iei în considerare alegerea culorii livingului este de cât de multă lumină naturală beneficiază camera de zi, deoarece iluminatul poate face o diferență asupra modului în care arată camera. Ideea este de a crea o atmosferă echilibrată, indiferent dacă alegi o singură culoare pentru living, creezi modele sau optezi pentru accentuarea unui singur perete. 

Alegerea și așezarea mobilierului 

Stilul în care se va realiza amenajarea livingului va dicta implicit și alegerea și așezarea pieselor de mobilier. Dacă spațiul de care dispui este unul generos, este recomandată așezarea a două canapele față în față sau a unui colțar extensibil, unei mese ovale sau rotunde cu scaune în zona de dining sau a unor fotolii. 

 

În orice living modern, fiecare piesă de mobilier trebuie să fie destinat unui scop clar, fie că este vorba despre o canapea pe care toată familia se poate așeza să vizioneze un film, fie ca este vorba despre un fotoliu ce definește zona de citit din camera de zi sau despre un covor ce definește zona de socializare. 

 

În amenajarea livingului modern, ai în vedere să transformi în centru de interes al acestuia piesele de mobilier cele mai importante din camera de zi: canapeaua, fotoliile și măsuța de cafea. Asigură-te că vei păstra culoare de trecere între piesele de mobilier, pentru a păstra astfel proporțiile pieselor de mobilier. 

Alegerea și integrarea echipamentelor electronice 

Tehnologia va face parte întotdeauna din amenajarea unui living modern și întrebarea care vine cu această dilemă a amenajării livingului este: cum integrezi echipamentele electronice în decor într-o manieră estetică? 

 

Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o iei în ceea ce privește integrarea electronicelor este, cu siguranță, amplasarea televizorului. Din fericire, ai o mulțime de variante pentru care poți opta: dacă alegi să-l ții la vedere, poți așeza televizorul într-un suport media, iar dacă dorești să-l ascunzi, îl poți instala într-un dulap sau, de ce nu, pe perete, mascat de un tablou. Alege să ascunzi toate cablurile și firele echipamentelor media, folosind un canal de cabluri discret. 

Alegerea corpurilor de iluminat 

Amenajarea livingului poate fi pusă în valoare prin diferite efecte de lumini oferite de corpurile de iluminat, alese în funcție de activitățile care se vor desfășura în living. Dacă vrei să te relaxezi, vei avea nevoie de o lumină caldă, iar dacă vrei să-ți transformi livingul într-o zonă de lucru, vei avea nevoie de o lumină funcțională rece. Lampadarul sau lămpile de podea poziționate lângă fotolii ar trebui să funcționeze cu o lumină relativ slabă, care să nu-ți obosească ochii. 

 

Drept sursă de lumină ambientală, alege corpuri de iluminat precum candelabre, spoturi, veioze sau lampadare cu abajur, care să difuzeze lumina. 

set canapele living

Alegerea decorului ferestrelor 

O altă etapă importantă în amenajarea unui living este alegerea unor draperii adecvate pentru un living modern și cu bun gust. Dacă alegi perdele nepotrivite, livingul va părea prea mic sau prea întunecat. În general, dacă dorești să mărești vizual spațiul livingului tău, este ideal să optezi pentru montarea unor perdele aproape de tavan, alese în nuanțe deschise și cu o textură transparentă, care să lase lumina naturală să pătrundă în încăpere. 

 

Dacă alegi să introduci în amenajarea livingului perdele albe, poți opta pentru o accentuare a contrastului camerei folosind accesorii pentru draperii în aceeași nuanță cu cea a pereților livingului. Pentru un contrast mai puternic, alege perdele într-o nuanță complementară celei a pereților. 

Alegerea decorațiunilor unui living modern 

Atenția la detalii poate transforma un living banal într-unul spectaculos. Tot ce trebuie să faci este să-ți imaginezi livingul cu câteva perne aruncate pe canapea, un covor pufos, draperii simple, obiecte din ceramică, sculpturi, tablouri sau fotografii, iar acest lucru va transforma întreg spațiul într-unul somptuos și modern. 

 

Cu ajutorul obiectelor decorative poți insufla personalitatea ta asupra amenajării livingului. Joacă-te cu cu decorațiuni cât mai variate, cu texturi care să contrasteze și culori vibrante, care să contrasteze cu paleta cromatică neutră a mobilierului și a pereților. 

Amenajarea unui living modern în funcție de formă 

  1. Livingul dreptunghiular sau lung 

Cu doi pereți alungiți de ambele părți, camerele de zi în formă dreptunghiulară se pot simți înguste și limitate, însă cu o bună planificare și asimilare a spațiului de care dispui, camera de zi poate deveni funcțională și distractivă. O idee bună este să adaugi rafturi de cărți, un bar încorporat sau chiar o zonă pentru birou. Aceste trucuri te vor ajuta să oferi camerei un scop, mai degrabă decât să completezi spațiul gol. 

 

Pentru completarea acestor spații, optează pentru mici obiecte decorative care vor avea un rol important în amenajarea unui living în formă dreptunghiulară. În acest fel, un living care oferă sentimentul unui hol se va transforma într-un living modern și confortabil. 

  1. Livingul pătrat 

Amenajarea unui living în formă de pătrat poate fi dificilă. Ideea de bază nu este înghesuirea mobilierului pe lângă pereții camerei, deoarece acest lucru va crea o mare distanță între canapea și restul mobilierului. Totodată, alege obiecte de mobilier care nu au dimensiuni mari și care nu ocupă mult spațiu. Plasează o măsuță de cafea în centrul camerei și construiește zona de dialog în jurul acesteia. 

  1. Livingul open-space 

Amenajarea unui living de tip open-space este cea mai ușoară, deoarece beneficiază de suficient spațiu pentru a experimenta dispunerea corectă a mobilierului și a decorului. În general, acest tip de spațiu este împărțit în zona de dining și în cea a canapelei, însă ar putea foarte ușor oferi suficient spațiu pentru un lounge sau un bar. Pentru a crea un aspect eficient, menține fluxul în jurul decorului, în așa fel încât familia să poată petrece timp în același spațiu și întreținând activități diferite în același timp. 

Amenajarea unui living modern ține de caracterul funcțional, eficientizarea spațiului, accentele cromatice alese și organizare. Dacă ai în vedere toate aspectele menționate mai sus, amenajarea livingului va fi simplificată semnificativ și vei avea toate șansele în a obține un living modern, care poate servi nevoilor familiei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *